HK13TV’s Evert Blijsie en Annette van Dijk maakten een indringende documentaire over alzheimer. Hiermee willen ze om het taboe dat rond dementie en alzheimer hangt te doorbreken door er open over te praten. Dat deden ze in de film en tijdens de première begin mei.

Op maandagavond 9 mei werd de film voor het eerst getoond in aanwezigheid van iedereen die er aan meegewerkt heeft laten zien. Daarnaast had iedereen enkele nadementieaste familieleden/vrienden bij zich. Ook was er plaatselijke pers aanwezig, alsmede enkele bestuurders van de Alzheimerstichting en mensen uit de plaatselijke politiek. Annette van Dijk: “Nadat de vertoning was afgelopen, bleef het even stil.”

“Na de stilte ontstond een fijn gesprek tussen de mensen die elkaar van te voren niet kenden maar nu toch verbondenheid met elkaar ervaren,” vervolgt Van Dijk. “Enkele reacties waren, ik vond het zo fijn om mijn verhaal eens te vertellen, wat een herkenning, je denkt dat wat jij meemaakt uniek is, maar het kon mijn eigen verhaal zijn. Hiermee bereikten wij een onderliggend doel, de mensen met elkaar in contact brengen en elkaar tot steun zijn.”

“Kortom, de film die vele tientallen uren gekost heeft, was het maken tot op heden al meer dan waard. We hopen dat de film nu veelvuldig gedeeld zal gaan worden op de sociale media en ook dat de Alzheimer Stichting de film zal gaan gebruiken.”

De documentaire ‘Dementie en wat nu?’ is te zien op HK13TV en op YouTube: ‘Dementie en wat nu?’.